Keravan uusien tilojen katolla tuotetaan puhdasta energiaa aurinkopaneeleilla

10.11.2020

Keravan uusien tilojen katolla tuotetaan puhdasta energiaa aurinkopaneeleilla

HyXon alkusyksystä 2020 Keravalle valmistuneiden uusien varasto- ja huoltotilojen katolla tuotetaan tiloihin puhdasta energiaa aurinkopaneeleilla.

- Yrityksemme on toiminut Palokorvenkadun tiloissa vuosikymmenten ajan. Toimintomme muuttavat Sortilantielle rakentuviin tiloihin sitä mukaa, kun uudet tilat valmistuvat. Haluamme toimintamme jatkuvan vielä vuosikymmenten ajan ja uusiutuvan energian hyödyntäminen tiloissa on yksi tapa huomioida tulevaisuutta, kertoo HyXon toimitusjohtaja Harto Viiala.

- Aurinkopaneelijärjestelmän suunnittelu aloitettiin vasta, kun rakennustyöt olivat jo käynnissä, mutta yhteistyöllä rakennusliikkeen kanssa saimme kaapeloinnin laitosta varten toteutettu ongelmitta. Muutenhan aurinkopaneelijärjestelmän lisääminen normaalin verkkosähkön rinnalle ei vaikuttanut rakennuksen suunnitelmiin, kertoo Tuukka Hämäläinen projektin toteuttaneesta PlayGreen Oy:stä.

PlayGreen toimitti järjestelmän avaimet käteen -toimituksena. Rakennuksen katolla on yhteensä 160 paneelia, joiden kokonaisteho on 50 kWp. Järjestelmä on rakennettu siten, että paneeleilla tuotettava sähkö syötetään suoraan käyttöön ilman akkuvarauksia, koska sähkön pääkäyttöajankohta on sama kuin tuottoajankohta eli päiväsaika. Tulevaisuudessa laitos skaalautuu helposti suuremmaksi ja siihen on liitettävissä älykäs energian varastointi akkuihin.

- Järjestelmä on huoltovapaa n. 30 40 vuoden käyttöiällä, jonka aikana ainoastaan yksittäinen invertteri voi tarvita uusimista. Järjestelmä kestää Suomen sääolosuhteet ilman erillisiä toimenpiteitä, eli jos paneelien päältä ei halua talvisin poistaa lunta ja jäätä, se ei ole tarpeen, Tuukka Hämäläinen kuvailee järjestelmää.

Järjestelmällä saatava sähköntuotto vaihtelee Suomen vuodenajoista johtuen ja sähköä järjestelmällä saadaan parhaiten kevät-kesä-syksy aikaan, jolloin auringonvaloa on runsaammin. Tällöin aurinkopaneeleilla voidaan tuottaa jopa 30 % sähkön kokonaistarpeesta.

HyXo katsoo pitkälle tulevaisuuteen ja seuraavatkin suunnitelmat ovat jo valmiina.

- HyXon uusien toimitilojen rakentuminen Keravan Sortilantielle jatkuu seuraavaksi toimistorakennuksella, jonka on määrä valmistua 2022. Tässäkin rakennuksessa tullaan hyödyntämään uusiutuvia energiamuotoja, sillä nämäkin rakennukset lämpiävät ympäristöystävällisesti maalämmöllä, Harto Viiala valoittaa tulevaisuuden suunnitelmia.