Finish Thompsonin magneettivetoiset keskipakopumput lunastivat lupaukset Saint-Gobain Isover mineraalivillatehtaalla

Finish Thompsonin magneettivetoiset keskipakopumput lunastivat lupaukset ja yllättivät positiivisesti Saint-Gobain Isover mineraalivillatehtaalla

Saint-Gobain Finland Oy:n mineraalivillatehtaalla Forssassa valmistetaan puhallusvillaa ja levyvillaa rakennusteollisuuden tarpeisiin. Mineraalivillan valmistusprosessia varten suunniteltu kemikaaliliuos koostuu useista erilaisista hyvinkin aggressiivisista tai syövyttävistä kemikaaleista. Valmiin liuoksen avulla sidotaan irtonainen mineraalivilla valmistusprosessissa haluttuun muotoon.

Sidosaineen valmistuksessa pumput annostelevat kemikaaleja seokseen ennalta määritellysti ja täysin automatisoidusti. Valmis sidosaine syötetään 300 litran sammioon, josta siirretään valmistuslinjastoon. Sidosaineen valmistus on osa automaattista linjastoa, jossa mineraalivillan valmistusprosessi etenee keskeytymättömänä ympäri vuorokauden. Sidosaineessa käytettävien kemikaalien ominaisuudet vaativat paljon annostukselta ja tehtaalla on vuosien saatossa kokeiltu erilaisia pumpputyyppejä. Finish Thompsonin magneettivetoiset keskipakopumput tulivat tehtaalle korvaamaan aiemmin käytössä olleita hammasrataspumppuja.

- Asiakkaalle tarjottiin magneettivetoisia keskipakopumppuja niiden vuotamattomuusvarmuuden vuoksi. Myös niiden annostustarkkuus soveltui tämän tyyppiseen kohteeseen oikein hyvin, kertoo tuotepäällikkö Marjo Koskela HyXo Oy:stä.

Tehtaan kemikaaliannostusprosessi sijaitsee haastavassa tilassa, jossa vuotava tiiviste aiheuttaa välitöntä vahinkoa käytettävien kemikaalien aggressiivisuuden sekä syövyttävyyden vuoksi.

- Käytössämme olevien pumppujen pesät ovat erikoismuoviseosta ja kävimme etukäteen pientä aprikointia, kuinka tuo muoviseos kestää. HyXon yhteyshenkilömme Marjo Koskela teki yhdessä Finish Thompsonin edustajien kanssa tarkistuksia materiaalin soveltuvuudesta käyttöömme, mikä vahvisti haluamme kokeilla pumppuja käytössämme, kertoo huoltoteknikko Juha-Pekka Melander Saint-Gobain Finland Oy:stä.

Vielä varmuuden vuoksi ensimmäiset kaksi Finish Thompson keskipakopumppua sijoitettiin kohtiin, joissa mahdollinen vuotaminen ei aiheuttaisi vaaratilanteita eli siirtämään valmista seosta eteenpäin prosessissa. Pumput ovat olleet laitoksella käytössä nyt reilun vuoden verran, ja lupaus vuotamattomuudesta ei ole ollut pelkkää myyntipuhetta.

- Näissä pumpuissa on sellainen todella hyvä ominaisuus, kun nämä ovat magneettivetoisia pumppuja, että niissä ei ole mitään vuotavaa tiivistettä. Tästä syystä pumput ovat löytäneet ja lunastaneet paikkansa meiltä, Juha-Pekka Melander jatkaa.

Jo ensimmäisen käyttövuoden aikana ensimmäisten sidosaineen siirtopumppujen lisäksi Forssan mineraalivillatehtaalle on vaihdettu myös kemikaalin annostelupumpuiksi Finish Thompson magneettivetoiset keskipakopumput. Kemikaaliseoksen valmistuksessa tehtaalla on käytössä tällä hetkellä magneettivetoisia keskipakopumppuja kahdessa eri kokoluokassa ja kahdessa eri prosessivaiheessa.

- Pumput ovat toimineet jopa liian hyvin, sillä niiden kanssa ei ole ollut mitään ongelmia, Juha-Pekka naurahtaa.

- Todennäköisesti tulemme pidemmällä aikavälillä uusimaan koko laitoksen pumput näillä magneettivetoisilla pumpuilla. Niiden käyttökustannukset, käyttöturvallisuus sekä muut ominaisuudet, kelvollisen hankintahinnan lisäksi puoltavat investointia pitkällä aikavälillä, Juha-Pekka suunnittelee.